Om je haar op de juiste manier te verzorgen is het goed dat je wat meer van de opbouw van je haar weet. Je haar bestaat uit de haarwortel en de haarschacht. De schacht is het zichtbare deel van je haar. De haarwortel zie je niet, deze zit in een haarfollikel, een zakje in je huid. Aangezien je haar geworteld is in je huid heeft ook de verzorging van je huid invloed op je haar. De haarschacht bestaat aan de buitenkant uit een laag schubben die dakpansgewijs over elkaar liggen. Deze schubben beschermen de middelste laag van je haar. Deze laag is verantwoordelijk voor de textuur, elasticiteit en kracht van je haar. De binnenste laag bestaat uit merg. Je haar verzorg je van binnen -en van buitenuit. Gezonde voeding met onder meer voldoende zink en vitamine C levert een bijdrage aan gezond haar. Ook je hoofdhuid verzorg je goed. Met de juiste haarverzorging voorkom je dat je haar beschadigd raakt.

De beste haarverzorging

Het is belangrijk dat je je haar niet te vaak wast. Als je je haar wast, verwijder je de talglaag die je huid en je haar beschermt en voedt. Twee tot drie keer in de week je haar wassen met producten van Shu Uemura is voldoende. Om de doorbloeding te stimuleren geef je je hoofdhuid geregeld een massage. Je wast je haar met een shampoo die past bij jouw haartype. Gebruik een shampoo altijd in combinatie met een conditioner. Shampoo reinigt je haar en conditioner is er voor de verzorging. Conditioner breng je gelijkmatig op je haar aan waarbij je extra aandacht besteedt aan de punten. Dit haar is het oudste en heeft de meeste behoefte aan verzorging. Na het wassen droog je je haar voorzichtig. Je natte haar borstelen kan je beter niet doen om beschadiging te voorkomen. Wees ook voorzichtig met stylingproducten en föhnen.

Extra verzorging voor je haar

Soms kan je haar wel wat extra verzorging gebruiken. Een haarolie bevat voedingsstoffen die je haar beschermen tegen splijten en uitdrogen. Ook kan het pluishaar tegengaan. Naast haarolie is het verstandig om één tot twee keer per week een haarmasker te gebruiken. Als je haar droog aanvoelt, kan je dit zelfs drie tot vier keer per week gebruiken. Een masker gebruik je in plaats van een conditioner. Na het wassen droog je je haar voorzichtig met een handdoek en verdeel je het masker over de lengten en de punten van je haar. Je laat het daarna even inwerken en spoel het vervolgens goed uit. Voor het beste resultaat wikkel je je haar in een warme handdoek om het masker goed in te laten trekken. Ook haarmaskers zijn er voor verschillende haartypen. Zo zijn er maskers voor krullend haar die jouw krullen extra goed laten uitkomen. Heb je fijn haar, dan kies je voor een masker dat verstevigt en versterkt.

Met de juiste verzorging blijf je je gezonde en glanzende haardos behouden.