Black Friday raakt in Nederland steeds meer ingeburgerd. In veel landen wordt deze dag gezien als het startschot voor de kerstaankopen. Het fenomeen is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. De dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving zijn de meeste Amerikanen vrij en hebben ze dus tijd om te shoppen. Winkels openen al vroeg hun deuren en trekken klanten aan met aantrekkelijke kortingen. Elke vierde vrijdag in november is het Black Friday. Aantrekkelijke acties beperken zich niet alleen tot fysieke winkels. Ook online kan je terecht voor Black Friday kleding.

Waarom ‘zwarte’ vrijdag?

Over de herkomst van de naam bestaan verschillende theorieën. De term Zwarte Vrijdag riep lange tijd negatieve gevoelens op. Hiermee bedoelde men oorspronkelijk de dag in 1869 waarop de beurzen in de Verenigde Staten crashten en heel wat mensen veel geld verloren. In de zomer wordt gesproken over zwarte vrijdag of zwarte zaterdag. Dit zijn de dagen waarop het druk is op de weg en je uren in de file staat onderweg naar je vakantieadres. In de jaren 60 van de vorige eeuw gebruikte de politie in Philadelphia deze term om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte de dag na Thanksgiving. In de jaren 80 kwam men met een nieuwe verklaring voor de term ‘Black Friday’. De dag na Thanksgiving was de dag dat winkeliers in de zwarte cijfers kwamen. Dit betekent dat ze winst maakten. Vroeger werden verliezen met rode inkt in het kasboek geschreven en winsten met zwarte inkt. Tegenwoordig blijven de aanbiedingen niet beperkt tot Black Friday. De aftrap van de kortingsacties vindt plaats op Black Friday en deze acties lopen door tot en met Cyber Monday.

Cyber Monday

Cyber Monday is een andere term die de laatste jaren in opkomst is. Waar Black Friday de vrijdag na Thanksgiving is, is Cyber Monday de maandag na Thanksgiving. Op Black Friday komen winkels met aantrekkelijke kortingsacties online en in fysieke winkels. Cyber Monday richt zich op online opruimingen. Cyber Monday bestaat sinds 2005 toen het internet nog in de kinderschoenen stond. Door het introduceren van deze dag wilde men het online winkelen promoten.

Strategie voor Black Friday

Hoe scoor je nu de beste deals? Sommige grote aankopen kan je prima uitstellen tot Black Friday. Het is goed om je van tevoren vast te oriënteren op wat je wilt hebben. Wil je een nieuwe winterjas, zoek je een smartwatch of laptop? Populaire producten zijn vaak zo uitverkocht dus je moet er snel bij zijn. Bedenk niet alleen wat je wilt hebben, maar ook waar je het kan kopen. Veel winkels maken hun aanbod voor Black Friday een paar dagen van tevoren bekend. De meeste winkeliers houden voor Cyber Monday dezelfde kortingen aan. Soms verlagen ze de prijzen nog verder of wordt het hele assortiment verder afgeprijsd. Om de beste deals te scoren is het verstandig om jouw favoriete winkels in de gaten te houden de dagen voorafgaand aan Black Friday.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *